FAQ mentale ontwikkeling baby

Spring, sprong, gesprongen… Waarom zou je baby je kunnen negeren tijdens een sprong en wat moet je dan doen?  Deze en enkele andere veel gestelde vragen over het proces van de sprongen op een rij.

Hoe verandert de wereld als mijn baby een sprongetje maakt?

Bij elk sprongetje dat je baby maakt, krijgt hij er een nieuw waarnemingsvermogen bij. Door dat ene vermogen is hij in staat nieuwe dingen waar te nemen, te zien, te horen, te proeven, ruiken en voelen. Alle nieuwe dingen die hij waarneemt, waren al lang in zijn omgeving voor de sprong. Hij merkte ze alleen niet op, omdat zijn hersenen het nog niet begrepen. Doordat hij deze nieuwe dingen ineens wel waarneemt, verandert zijn hele leven hierdoor.

Welke gevolgen heeft het voor een baby om een nieuw waarnemingsvermogen te krijgen?

Dat ene waarnemingsvermogen, dat je baby erbij krijgt als hij een sprongetje maakt, geeft hem de mogelijkheid een heleboel nieuwe vaardigheden te gaan ontwikkelen. Al die vaardigheden zijn te verdelen in groepen waarin ze iets gemeen hebben. Vergelijk het met een winkel met verschillende afdelingen waarbinnen de individuele producten een onderlinge samenhang vertonen. Je baby kan dan voor de eerste keer een bepaalde afdeling in gaan. Daar moet hij een product gaan kiezen. Hij kan niet ineens de hele afdeling leeg kopen. Wat hij kiest en hoe, dat maakt je baby uniek.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wordt een baby vaker ziek tijdens een sprong?

Veel baby’s worden niet tijdens een sprongetje ziek, maar er net na. Dat komt doordat je baby dan zo veel te verwerken heeft gekregen, dat hij bevattelijker is voor een ziekte. Hij heeft slecht geslapen, minder goed gegeten en veel stress gehad. Deze ingrediënten zijn natuurlijk hét recept om ziek te worden.

Last van een sprong

Hoe komt het dat het ene kind meer last heeft van een sprong dan een ander kind? Het ene kind is tijdens een sprong misschien wat Hangeriger, terwijl het andere kind Huilerig, Hangerig, en Humeurig is en ook nog eens slechter eet en slaapt.

Waarom het ene kind meer last heeft van een sprong dan een ander kind, is moeilijk te zeggen. Als een kind tijdens een sprong ook tanden krijgt of ziek is, dan kan hij nog meer last van een sprong hebben. Ook het karakter van de baby kan meespelen met hoeveel last hij van een sprong heeft. Over het algemeen reageren temperamentvolle kinderen heftiger op een sprong dan kinderen met een milder karakter.

Externe factoren als stress bij de ouders, een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje kunnen ‘ruis’ geven, waardoor je een sprong niet opmerkt. De sprong is er wel, maar is moeilijk te zien. Je kind is door de omstandigheden toch al Huileriger en Hangeriger.

Wat moet je doen als je baby je negeert tijdens een sprong?

Iedere baby gaat op zijn eigen manier om met het maken van een sprongetje in zijn mentale ontwikkeling. Bekijk het zo: de ene volwassene zal met iedereen over zijn problemen praten en de andere sluit zich juist een tijd van zijn omgeving af en leeft even in zijn eigen wereld om de problemen op te lossen. Baby’s zijn net mensen…
Als je kind je negeert tijdens een sprong, is dat zijn manier om met een sprong en de stress hiervan om te gaan. Respecteer dat. Als hij even alleen wil zijn, geef dan ook die gelegenheid. Als je jezelf op gaat dringen, maak je de situatie alleen maar erger. Speel gewoon in op de behoeftes van je kind. Natuurlijk houd je je kind wel in de gaten.

Bron: Oei, ik groei! Weetjes en Mijlpalen

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

De Oei, ik groei! sprongenwekker

Wil je altijd een melding ontvangen wanneer een sprong begint? En de daarbij horende artikelen en interessante weetjes ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze sprongenwekker en nieuwsbrief!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)