Borstvoeding: tepelkloven

Een van de meest genoemde redenen om te stoppen met borstvoeding is het ervaren van pijn tijdens het voeden. Een tepelkloof kan een oorzaak van die pijn zijn. Toch zijn tepelkloven geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding!

Borstvoeding hoort geen pijn te doen. Je zult hoogstens wat gevoeligheid ondervinden tijdens de eerste periode, omdat je borsten en dus je tepels nog moeten wennen aan het zuigen aan je borst. Als je wel pijn hebt tijdens het voeden, dan komt dit in de meeste gevallen doordat je je kindje niet goed aanlegt.

Tepelkloven voorkomen

De volgende tips kunnen je helpen om de kans op tepelkloven zo klein mogelijk te houden:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  •  Zorg dat je je kindje goed aanlegt. Dat betekent dat hij je borst op de juiste manier in de mond neemt bij de eerste hap. Ook moet je erop letten dat je kindje in een goede positie blijft liggen tijdens de voeding.
  • Als het voeden oncomfortabel of zelfs pijnlijk aanvoelt, haal je kindje dan even van de borst en leg hem vervolgens nog een keer aan. Let er dan op dat hij goed hapt.
  • Kijk uit dat je baby niet gaat sabbelen aan de borst. Hierbij zit je tepel minder ver in zijn mondje en zo heeft je tepel meer te verduren tussen die kleine maar stevige kaakjes van je kindje.
  • Na de borstvoeding kun je een druppeltje melk op je tepels smeren. Laat dit dan eerst goed drogen voordat je weer je bh of kleding aantrekt.
  • Draag bij voorkeur katoenen bh’s of kleding over je borsten.
  • Laat je borsten regelmatig luchten, bijvoorbeeld als je slaapt.
  • Gebruik geen zeep voor het wassen van je borsten. Zeep droogt de huid uit, waardoor je meer kans hebt op kloofjes. Laat je borsten na het wassen drogen aan de lucht in plaats van dat je ze afdroogt met een handdoek.
  • Gebruik je zoogkompressen, vervang deze dan regelmatig door schone, droge kompressen.

Toch tepelkloven?

Heb je tepelkloven, probeer je dan ondanks de pijn toch te ontspannen tijdens het voeden. Als je gespannen bent, heb je kans dat je alleen maar meer last krijgt. Je kindje voelt het namelijk heel goed aan als jij gespannen bent en dit kan het aanleggen moeilijker maken. Bovendien trek jij je borst misschien onbewust wat terug als je deze voor een voeding aanbiedt, waardoor je baby niet goed kan toehappen. Als je echt veel pijn hebt door de kloven, dan kun je best eens overleggen met je huisarts of je paracetamol kan nemen voordat je gaat voeden.
Geef je kindje op tijd de borst en wacht niet tot hij erg hongerig is, want tegen die tijd zal hij veel krachtiger aan de borst drinken en dat is natuurlijker pijnlijker voor jou.
Je kunt voor een voeding je tepels een beetje verdoven door er een washandje met ijsblokjes tegenaan te houden. Dit kan helpen tegen de pijn die je bij het aanleggen voelt.

Er zijn verschillende soorten vette crèmes die je op je tepel kunt smeren. Deze crèmes kunnen de kloofjes niet genezen, maar ze kunnen wel helpen bij het herstel ervan of ze kunnen de pijn verzachten.

Als je tepelkloven hebt, dan hoeft dat geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. Je kunt echter wel tijdelijk je melk afkolven en de gekolfde melk aan je kindje geven in plaats van dat je directe borstvoeding geeft. Zo geef je je tepels de kans om even bij te komen.

Tepelkloven zijn een vervelend kwaaltje die je kan krijgen als je borstvoeding geeft, maar toch is een tepelkloof geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)