Hoge bloeddruk

Bij de meeste vrouwen daalt de bloeddruk tijdens de zwangerschap, maar bij ongeveer 15% van de zwangeren stijgt deze juist. Bij elke zwangerschapscontrole wordt je bloeddruk gemeten. Van een hoge bloeddruk is sprake als de onderdruk boven de 90 is. Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn omdat bepaalde organen van de zwangere dan minder goed kunnen werken of omdat de baby een groeiachterstand kan oplopen.

In eerste instantie zul je met een hoge bloeddruk rust moeten houden, eventueel gecombineerd met bloeddrukverlagende medicijnen. Als dit niet helpt, kan een ziekenhuisopname volgen om jou en je baby goed in de gaten te kunnen houden. Hoge bloeddruk kan namelijk ook duiden op zwangerschapsvergiftiging of in ergere gevallen op eclampsie of het HELLP-syndroom.

Loop je tegen het einde van je zwangerschap en daalt je bloeddruk niet, dan kan er worden besloten om de bevalling in te leiden. Dit om het erger worden van de klachten en mogelijke ernstige gevolgen daarvan te voorkomen.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)