Misselijkheid en braken

Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid en braken. Het is een veelvoorkomende en erg vervelende zwangerschapskwaal, maar het kan in principe geen kwaad voor jou en je baby. De oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid is niet precies bekend, maar waarschijnlijk speelt het hormoon hCG een belangrijke rol.

Na ongeveer drie maanden neemt dit hormoon flink af, waardoor de misselijkheid weer wegtrekt. Er zijn echter ook vrouwen die hun hele zwangerschap misselijk blijven. De mate van misselijkheid kan per zwangere sterk verschillen. De ene heeft er alleen in de ochtend last van, de andere de hele dag; bij de ene helpt het al genoeg om voor het opstaan een kaakje te nemen, de andere wordt al misselijk bij de gedachte aan eten.

Drukte en vermoeidheid kunnen de misselijkheid verergeren. Er zijn ook vrouwen die last hebben van extreme misselijkheid. Zij kunnen niets binnenhouden en lopen het risico op uitdroging. In deze gevallen heeft je kindje vaak nergens last van, wat voor veel vrouwen in die positie een geruststellende gedachte is. Heb je last van extreme misselijkheid, dan kan de huisarts of gynaecoloog medicijnen voorschrijven.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)