Je baby en het opbouwen van vaste voeding

Als je baby zo’n 4-6 maanden oud is, kun je met de eerste hapjes beginnen en zo de vaste voeding opbouwen. Je kunt je baby bijvoorbeeld gepureerd fruit geven of groenten stomen en prakken. Het kan best zijn dat je baby aan de vaste voeding moet wennen.

Daarom kun je de vaste voeding het beste rustig opbouwen. Je kunt afwisselen in vers fruit en groenten en met kant-en-klare potjes. Verse ingrediënten prak je fijn, geleidelijk kun je de prakjes wat grover maken. Zo went je baby er aan.

Echte maaltijden

Als je baby ongeveer 8 maanden oud is, dan gaat zijn voeding steeds meer op maaltijden lijken. Melkvoedingen worden dan ook vervangen door maaltijden met vast voedsel. Als je flesvoeding geeft, zal er een flesvoeding afgaan. Als je borstvoeding geeft, merk je misschien dat je baby minder bij je wil drinken. Waarschijnlijk gaat dit geleidelijk, maar als je er vragen over hebt, dan kun je contact opnemen met het consultatiebureau.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Eigen tempo

Of je je baby nou fles- of borstvoeding krijgt, hij bepaalt in zijn eigen tempo de overgang naar vaste voeding. Vertrouw op je kind, hij geeft het zelf aan. Maak er ook geen strijd van als hij geen zin in eten heeft. Pushen werkt vaak averechts.

Variatie

Bied verschillende soorten voeding aan. Zo leert je baby wennen aan verschillende smaken, maar ook de verschillende structuren van het voedsel leert hij kennen. ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’, gaat voor veel kleintjes op. Sta dan ook niet verbaasd te kijken als je baby een heel vies gezicht trekt als je hem iets nieuws voorschotelt. Misschien laat hij het eten zelfs weer ongegeneerd uit zijn mond sijpelen of spuugt hij het uit. Wordt niet boos. Je kind moet gewoon weer even wennen aan de nieuwe smaak en de nieuwe structuur. Door hem veel verschillend eten aan te bieden, went hij er aan. En natuurlijk, ook je kind kan iets niet lusten. Als hij na een aantal keren nog steeds de rillingen krijgt van broccoli, dan is dat duidelijk niet zijn lievelingskostje. Vogel uit wat hij wel lekker vindt. Zo blijft het voor iedereen leuk en gezellig aan tafel. Want jullie genieten er ook van als je je baby met volle teugen ziet genieten van zijn maaltijd. Hou goed voor ogen dat je baby moet wennen aan vaste voeding, bouw het daarom rustig op.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)