Wat is de zesde ziekte? Symptomen en behandeling

De zesde ziekte is een besmettelijke virusziekte. De manier van besmetting met de zesde ziekte is niet precies bekend, maar vindt waarschijnlijk plaats via de lucht door bijvoorbeeld uitademen en hoesten. In dit artikel lees je over de zesde ziekte.

Na besmetting duurt het nog ongeveer tien dagen voordat je kind ziek wordt. In die tijd is hij wel besmettelijk voor anderen en dit blijft zo tot alle vlekjes weer zijn verdwenen.

Symptomen

Door de zesde ziekte krijgt je kind hoge koorts en soms zetten de klieren in zijn hals en achter zijn oren flink op. Tussen de drie en vijf dagen later daalt de koorts weer, maar dan ontstaan er rode vlekjes. Eerst verschijnen er vlekjes op de romp en in het gezicht en later verspreiden de vlekjes zich over zijn hele lichaam. Binnen een paar dagen trekt dit weer weg en gelukkig jeukt deze uitslag niet.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Behandeling

De zesde ziekte gaat vanzelf weer over, maar je kunt je kind eventueel paracetamol geven bij hoge koorts. Het is verder belangrijk om je kind veel te laten drinken en goed te laten uitrusten.

Het verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte is dat de vijfde ziekte begint met rode vlekken en verder weinig symptomen kent, terwijl de zesde ziekte begint met een paar dagen flinke koorts waarna pas de vlekjes ontstaan.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)