Geen alcohol tijdens de zwangerschap

‘Een glaasje kan geen kwaad’. Drink geen alcohol meer als je zwanger bent. Ook een glaasje alcohol is tijdens de zwangerschap taboe!

Omdat zelfs matig drinken schadelijk kan zijn voor je baby, is het verstandig om te stoppen met het drinken van alcohol als je zwanger wilt worden, maar in ieder geval vanaf het moment dat je zwanger bent. Baby´s van wie de moeder tijdens de zwangerschap drinkt, lopen risico om het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) op te lopen.

Kenmerken van een kind met FAS:

  1. Vertraagde groei. De kinderen zijn kleiner, tengerder en hebben in verhouding een kleiner hoofd.
  2. Er zijn gezichtsafwijkingen. Zo zitten de oren bijvoorbeeld lager, is er in de lip geen cupido-boog te zien en zijn er overhangende oogleden met een vouw in de binnenhoek.
  3. Neurologische afwijkingen. Denk hierbij aan afwijkingen die lijken op die van autisme. Een baby heeft bijvoorbeeld een slechte zuigreflex en bij een wat ouder kind zie je hyperactiviteit en moeilijkheden op het sociaal-emotioneel vlak.

Overdreven

Veel mensen zullen zeggen dat het niet drinken tijdens de zwangerschap echt wat overdreven is. Iedereen kent talloze mensen die ook wel eens een glaasje hebben gedronken en bij wie niets fout ging. Die mensen hebben ontzettend geluk gehad als ze nu een kind zonder beschadigingen of FAS hebben. Neem geen risico en drink geen alcohol tijdens je zwangerschap.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)