Grove en fijne motoriek baby

Grove en fijne motoriek baby

Een baby ontwikkelt zijn grove en fijne motoriek. Je zult zien dat je baby misschien voorkeur heeft voor zijn grove motoriek als graaien en kruipen of juist voor zijn fijne motoriek als een knopje indrukken of puzzeltje maken. In dit artikel lees je hoe je de grove en fijne motoriek van je baby kunt stimuleren.

Als een baby geïnteresseerd is in de grove motoriek zal hij die dingen snel onder de knie proberen te krijgen. Als een kind geïnteresseerd is in de fijne motoriek zal hij die dingen snel onder de knie krijgen. Opvallend is wel dat kinderen die vooral observeren leuk vinden, ook vaak interesse hebben in de fijne motoriek. Kijk dus nooit alleen naar de grove motoriek als je je baby’s lichamelijke ontwikkeling bestudeert.

Motoriek stimuleren

We hebben in ons leven als mens beide soorten motoriek nodig. De een is dus niet belangrijker dan de ander. Het is wel belangrijk dat je je baby de mogelijkheid biedt om allebei de soorten motoriek te oefenen. Speel dus spelletjes met hem die inspelen op de grove motoriek en spelletjes die inspelen op de fijne motoriek. Laat je baby altijd bepalen of hij het spelletje wel of niet wil spelen. Het heeft geen zin hem dingen te laten leren tijdens een spelletje waar hij helemaal geen interesse in heeft. Sterker nog, dan krijgt hij alleen maar een afkeer van dat spelletje.

Bron: Oei, ik groei! Weetjes en Mijlpalen