Homeopathie

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij niet alleen naar de klacht of de ziekte gekeken wordt, maar ook naar de mens daarachter.

Een homeopaat schrijft een homeopathisch geneesmiddel voor dat aansluit bij de persoon en de klachten. Zo kan de ene baby met darmkrampen een ander middel voorgeschreven krijgen, dan de ander. Homeopathie is te gebruiken bij klachten als slapeloosheid, angsten, hoofdpijn, allergieën, verkoudheid en koorts. Maar ook bij extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap, bekkenklachten, borstontstekingen en bij huilbaby’s kan homeopathie helpen.

Ziekten, zowel psychisch als lichamelijk, zijn een verstoring van het natuurlijke evenwicht. Door dat natuurlijke evenwicht weer in balans te brengen, verdwijnen de klachten en genees je. Wat een grote rol speelt bij homeopathie is dat de behandeling heel specifiek is toegespitst op de persoon.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Zelfgenezend vermogen

Homeopathische geneesmiddelen stimuleren het zelfgenezend vermogen. Met zelfgenezend vermogen wordt bedoeld dat een wondje geneest of een neusverkoudheid die weer over gaat. Een homeopathisch geneesmiddel zorgt er dus voor dat je sneller herstelt door het natuurlijke evenwicht weer in balans te brengen. Kenmerkend voor een homeopathische geneesmiddel is dat het altijd gemaakt is van een natuurlijk product uit planten, mineralen of van dierlijke producten.

De geneesmiddelen zijn verdund en geschud (oftewel gepotentieerd) en hier zit dan ook de kracht in van het middel. Meestal worden de geneesmiddelen als korreltje gegeven. De korreltjes kun je op de tong laten smelten, maar ze kunnen ook opgelost worden in water. Vaak is er maar een hele kleine dosering van het middel nodig. Kinderen reageren vaak snel op een homeopathisch geneesmiddel. Dat komt doordat kinderen meestal nog niet belast zijn met langdurig medicijngebruik waardoor hun zelfgenezend vermogen effectiever en sneller kan werken.

Klachten

Redenen dat ouders met hun baby of peuter een homeopaat bezoeken, zijn erg uiteenlopend. Homeopaten behandelen kinderen met onder andere de volgende klachten:

  • Huidklachten (bijvoorbeeld eczeem)
  • Steeds terugkerende verkoudheid
  • Astma, bronchitis, allergieën
  • Vaak terugkerende keel-, neus- en oorontstekingen
  • Darmproblemen
  • Hoofdpijn
  • Last van doorkomende tanden
  • ‘Opstartproblemen’ na de bevalling: huilbaby’s, baby’s die slecht slapen en onrustig zijn

Alternatieve geneeswijze

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die niet vergoed wordt door de basisverzekering. Veel zorgverzekeraars vergoeden homeopathische behandelingen en geneesmiddelen (deels) vanuit de aanvullende verzekering.

Geschiedenis

Samuel Hahneman (1755-1843) is de grondlegger van de klassieke homeopathie. Hahneman was arts en scheikundige en hij had onvrede met de medische behandelingen zoals die destijds gegeven werden. Hij ging experimenteren op zichzelf en anderen en zo ontdekte hij dat een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, ook in staat is diezelfde verschijnselen te genezen.

Dit is dan ook het basisprincipe van homeopathie. De homeopathische verdunning Coffea wordt bijvoorbeeld toegepast bij mensen die last hebben van slapeloosheid. Terwijl het drinken van veel koffie juist slapeloosheid kan veroorzaken.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)