Impetigo – krentenbaard

Impetigo is een veel voorkomende, besmettelijke huidinfectie.

De verantwoordelijke bacterie is de streptococ of de staphylococ. De aandoening komt vooral bij kinderen voor en kan tot kleine epidemieën leiden op scholen en sportverenigingen.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

De verwekkers van impetigo zijn staphylococcen en streptococcen, beide algemeen voorkomende bacterien. In Nederland en België worden de meeste infecties veroorzaakt door de staphylococ. De infectie wordt vergemakkelijkt wanneer de huid beschadigd door bijvoorbeeld insectenbeten of schaafwondjes. Zodra de bacterie zich eenmaal in de huid genesteld heeft kan zij zich snel vermenigvuldigen en kan de impetigo zich uitbreiden over grote delen van de huid.

Hoe ziet het eruit?

Er zijn twee vormen van impetigo te onderscheiden:

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu
  • Gewone impetigo (impetigo vulgaris)
    Deze vorm zorgt voor licht jeukende plekken met rood-gele korstjes. Gewone impetigo wordt vooral gezien rond de mond en aan de handen.
  • Blaarvormende impetigo (impetigo bullosa)
    Meestal begint impetigo bullosa met een rode, jeukende plek, die vervolgens overgaat in een blaar die gevuld is met troebel vocht. De blaren gaan makkelijk stuk en drogen vervolgens in. Korstige rode plekken blijven over die na verloop van tijd verdwijnen. Na het ontstaan van de eerste afwijkingen kan een vrij snelle uitbreiding plaatsvinden. Blaarvormende impetigo kan op alle delen van de huid voorkomen en is iets zeldzamer dan de gewone impetigo.

Hoe is het beloop?

Impetigo kan vanzelf genezen, maar wanneer geen behandeling wordt gegeven kunnen de plekken lange tijd (tot maanden) blijven bestaan. Complicaties komen bijna niet voor.

Hoe wordt het behandeld?

Wanneer de impetigo beperkt blijft bij enkele plekjes kan volstaan worden met een lokale behandeling met een lokaal antibioticum zoals fusidine creme of mupirocine zalf. Bij meer uitgebreide vormen van impetigo wordt meestal een kuurtje met antibiotica gegeven. De arts kan eventueel ook een kweek afnemen van de geïnfecteerde huid om te onderzoeken wat de verwekker van de impetigo is, en voor welke antibiotica de bacterie eventueel ongevoelig is. Met de juiste behandeling geneest impetigo snel en restloos.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)