Interesse in de grove motoriek

Waarom is de ene baby wel en de andere niet geïnteresseerd in de grove motoriek?

Sommige baby’s zijn gewoonweg niet geïnteresseerd in het verschijnsel dat een baby’tje zich op de knieën en handen kan voortbewegen. Kruipen is een belangrijke gebeurtenis in de motorische ontwikkeling van het kind en een stapje op weg naar staan en lopen. Gemiddeld kunnen baby’tjes kruipen als ze 10 maanden oud zijn. kruipen of lopen als doel op zich. Voor hen biedt dat niets extra’s in het leven. Deze baby’s zijn bijvoorbeeld veel meer geïnteresseerd in ruimtelijke aspecten zoals het stapelen van blokken of een vormenstoof; daar gaan ze helemaal in op. Die baby’s zullen dus ook niet veel moeite doen om te gaan lopen, ze doen liever iets anders. Ze gaan pas kruipen of lopen als ze er een ander doel mee kunnen bereiken. Bijvoorbeeld als ze per se steeds dat ene blok willen hebben waar ze niet bij kunnen. Dan proberen ze te gaan kruipen om bij dat blok te komen. Hun doel is dan ook niet het kruipen op zichzelf, maar het blok pakken. Hierbij is het kruipen een middel. Vergelijk het maar met een auto kopen: sommige mensen kopen een luxe, mooie auto omdat ze daar graag in rijden. Anderen interesseert het niet wat voor auto het is, als de auto hen maar van punt A naar punt B brengt.

De wel lichamelijk geïnteresseerde baby’s zullen al veel eerder kruipen en lopen dan de niet geïnteresseerde. Logisch eigenlijk, want je doet pas iets als je er interesse in hebt. Deze baby’s zullen alles proberen om een nieuw lichamelijk kunstje onder de knie te krijgen zodra hun mentale ontwikkeling zo ver is. Ze oefenen en oefenen net zo lang tot ze staan, kruipen of lopen. Ze genieten van die lichamelijke inspanning en stralen van trots als ze het kunnen.

De ene groep baby’s is niet beter of slimmer dan de andere. Het is wel belangrijk dat je als ouder je baby stimuleert in wat hij wil doen. Kijk goed naar hem, luister naar wat hij je ‘vertelt’, of dat nu met woorden is of niet. Dwing je baby nooit om iets lichamelijks te doen waarin hij gewoon nog geen zin heeft.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)