Pinda-allergie bij kinderen

Een kind met pinda-allergie vertoont een allergische reactie als hij een pinda heeft gegeten of op een andere manier met pinda’s in aanraking is geweest. Een kind kan allergische reacties gaan vertonen als een piepende ademhaling en huiduitslag.

Pindanoten worden ook veel verwerkt in voedingswaren. Steeds meer kinderen ontwikkelen een pinda-allergie. Uit Brits onderzoek blijkt dat 1 op de 80 kinderen vatbaar is voor een pinda-allergie. Kinderen met astma, eczeem en hooikoorts lopen een grotere kans om een pinda-allergie te ontwikkelen. Meestal wordt een pinda-allergie in de eerste twee levensjaren gevormd.

Ontwikkeling van een pinda-allergie

Als je kind een allergie ontwikkelt, moet hij eerst in contact komen met kleine sporen. Als je kind aanleg heeft voor allergieën en hij heeft een pinda-allergie, dan zal hij waarschijnlijk direct een allergische reactie vertonen op het moment dat hij met pinda’s of sporen ervan in aanraking komt. Sommigen zijn zo allergisch dat alleen de geur van pinda’s al een allergische reactie veroorzaakt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Eczeem

Kinderen meteczeem hebben een aanzienlijk grotere kans om een pinda-allergie te ontwikkelen. Hiervoor geldt: hoe jonger het kind was toen hij eczeem kreeg en hoe ernstiger de eczeem, des te hoger is het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie.

Voorkomen

Allergieën zijn moeilijk te voorkomen. Erfelijkheid speelt bij allergieën een belangrijk rol. Een allergie zelf is niet erfelijk, maar wel de gevoeligheid ervoor. Hebben jij of je partner een allergie? Dan heeft je kind ook een grotere kans dat hij een allergie ontwikkelt. Een allergie is, zoals gezegd, moeilijk te voorkomen, maar je kunt wel als er allergieën in de familie voorkomen de kans op allergieën bij je baby proberen te verkleinen.

Dit kun je doen door je kind zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Als je zelf wel pinda’s eet in de periode dat je borstvoeding geeft, dan krijgt je baby via de moedermelk kleine hoeveelheden pinda-eiwit binnen. Dit is echter geen garantie dat je kind geen pinda-allergie ontwikkelt.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)