Vitaminen en mineralen voor je kind

Vitamines en mineralen: onmisbaar voor de aanleg van nieuwe verbindingen in de hersentjes van je uk. Maar vitamines en mineralen doen nog veel meer… Hieronder een overzicht.

Vitaminen

Het menselijk lichaam heeft vitaminen nodig om gezond te blijven, maar kan ze zelf niet maken. Daarom is het belangrijk dat wij voldoende vitamines via ons voedsel binnenkrijgen. Met de juiste, gevarieerde voeding is dat goed mogelijk. Een uitzondering hierop is vitamine D. Daarvan hebben jonge kinderen wat extra nodig in de vorm van druppels of tabletjes.

Vitamine A

Deze vitamine is alleen oplosbaar in vet. Je vindt hem vooral in vette producten als roomboter, volle melkproducten, lever en eigeel. In groente en fruit komt caroteen voor. Dit is een gele kleurstof. Het lichaam kan caroteen omzetten in vitamine A.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Vitamine B

  • Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam.
  • Vitamine B2 zorgt voor een gezonde huid en gezonde, glanzende haren. Deze vitamine is ook van groot belang om de energie uit het voedsel in het lichaam te kunnen gebruiken.
  • Vitamine B3 zorgt er net als vitamine B1 en B2 voor dat de energie uit het voedsel in het lichaam kan worden gebruikt. Ook speelt deze een rol bij de werking van het zenuwstelsel.
  • Vitamine B5 zorgt net als B1, B2 en B3 voor de opname van de energie door het lichaam. Ook speelt vitamine B5 een rol bij het produceren van bepaalde hormonen.
  • Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Zo zorgt deze voor de aanmaak en opbouw van eiwitten en speelt hij een rol bij de afweer.
  • Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en het speelt een rol bij de groei. Ook speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de zwangerschap. Het zorgt voor een goede opbouw van de neuraalbuis (ruggenmerg) van het ongeboren kind en is belangrijk bij de ‘aanmaak’ van de hersenen.
  • Vitamine B8 speelt een rol bij de energiestofwisseling. Deze vitamine is ook belangrijk voor je haren en huid.
  • Vitamine B12 zorgt voor onder meer gezonde rode bloedcellen en een goed werkend zenuwstelsel.

Vitamine C

Deze vitamine is nodig voor gezonde lichaamscellen en een goede wondgenezing. Verder speelt hij een belangrijke rol bij het in stand houden van de weerstand. Bovendien zorgt hij ervoor dat ijzer extra goed in ons lichaam wordt opgenomen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor sterke botten, tanden en kiezen. Het is de enige vitamine die we ook zelf maken. Dit gebeurt in de huid als die wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Jonge kinderen hebben in verhouding erg veel vitamine D nodig. Deze krijgen ze niet met de voeding en ook niet door de eigen productie. Daarom hebben ze een supplement nodig; kinderen tot 4 jaar het hele jaar, kinderen van 4 tot 7 jaar alleen in de maanden met de ‘R’.

Vitamine E

Vitamine E is van belang voor onze rode bloedcellen en voor de celwanden van de weefsels in het lichaam. Bovendien is hij van belang voor de bescherming van de onverzadigde vetten in het lichaam. Je vindt vitamine E in noten, notenpasta’s, zaden en visolie, maar ook in groente en fruit.

Mineralen

Mineralen zijn super kleine onderdelen in onze voeding, maar ze zijn onmisbaar. Er zijn vele soorten mineralen. Iedere soort heeft een andere werking. Hieronder staat de uitleg van drie belangrijke mineralen.

IJzer

De voornaamste taak van ijzer is zorgen voor het transport van zuurstof door ons lichaam. Ook ondersteunt ijzer de hersenontwikkeling. Mensen die te weinig ijzer binnenkrijgen, voelen zich vaak flauw, of worden duizelig als ze opstaan. De kans dat je bloedarmoede hebt (een tekort aan ijzer) bij dit soort klachten, is redelijk. Kinderen verbruiken veel ijzer tijdens hun groeiproces. Maar wees gerust. Ze krijgen genoeg ijzer binnen als ze gevarieerd eten. Merk je dat je kind wat minder actief wordt of naar zijn hoofd grijpt als hij opstaat, ga dan even langs de huisarts. Met een simpel vingerprikje kan deze kijken of je kind genoeg ijzer heeft. Deze ijzerwaarde heet Hb. Dat staat voor hemoglobine.

Wist je dat mannen en jongens vrijwel altijd een hogere ijzerwaarde in hun bloed hebben dan vrouwen? Je kunt ervoor zorgen dat ijzer zo goed mogelijk wordt opgenomen in het lichaam door bij elke maaltijd een product met vitamine C te gebruiken, zoals groente, fruit of sinaasappel-, ananas-, grapefruit- of tomatensap.

Natrium

In vrijwel alle voedingsmiddelen zit natrium. De belangrijkste natriumbron is keukenzout. Dat bestaat voor 40 % uit natrium. We hebben natrium nodig om de vochtbalans in ons lichaam te kunnen regelen en de spieren te kunnen prikkelen. Hiervoor hebben we maar een kleine hoeveelheid natrium nodig. We krijgen veel meer dan nodig binnen door de dagelijkse producten die we gebruiken. Zout toevoegen is dan ook niet nodig. Sterker nog, wees zuinig met zout! Veel zout vergroot de kans op het krijgen van een verhoogde bloeddruk.

Calcium

Veel mensen kennen calcium beter als ‘kalk’. Calcium is nodig voor onder meer gezonde botten. Melk en melkproducten zijn de belangrijkste calciumleveranciers in de voeding. Zonder melk- en melkproducten is het niet mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Verder komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)