Zesde ziekte

De zesde ziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar oud.

De aandoening wordt veroorzaakt door het humaan herpes virus type 6 (HHV-6). Het virus is buitengewoon besmettelijk en wordt overgebracht via aanhoesten. De incubatietijd is 10-15 dagen.

Wat zijn de verschijnselen?

Het belangrijkste verschijnsel is hoge koorts die enkele dagen (3 tot 5 dagen) aanhoudt en dan weer snel daalt. Ook is er vaak sprake van flinke zwelling van de lymfeklieren, met name in het hoofd-hals gebied. Vervolgens ontstaan talloze kleine rode vlekjes aanvankelijk in het gelaat en kort daarna ook over de romp. Deze vlekkige uitslag wordt een ‘viraal exantheem’ genoemd. Typisch voor de zesde ziekte is dat de huiduitslag niet jeukt en na enkele dagen weer verdwijnt.

Hoe wordt het behandeld?

Behandeling is in principe niet nodig want de ziekte verdwijnt vanzelf. Het belangrijkste is dat de juiste diagnose wordt gesteld door de arts omdat ook ernstiger aandoeningen kunnen beginnen met hoge koorts. Het verschijnen van de typische huiduitslag kan de sleutel tot de juiste diagnose zijn.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Verschillen tussen de 5e en de 6e ziekte

Kinderen met de vijfde ziekte (veroorzaakt door Parvo B19-virus) hebben doorgaans minder koorts en algemene ziekteverschijnselen dan kinderen met de 6e ziekte.

Bron: www.huidinfo.nl

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)