Bevallen in water

Water is een zeer belangrijk element tijdens de zwangerschap. Je baby leeft tenslotte 9 maanden in het vruchtwater. In dit artikel lees je over bevallen in water.

Bevallen in water kan heel ontspannend zijn.

Bevallen in water is dan ook een hele natuurlijke en ontspannen manier van bevallen en heeft nogal wat voordelen:

  • Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een soort natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor gaat de ontsluiting over het algemeen sneller.
  • In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar dan uit het water.
  • Meestal gaat een waterbevalling wat geleidelijker, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum wat soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner.
  • Het warme water zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Hierdoor kan je lichaam alle energie gebruiken voor de bevalling.
  • Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat hij zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en hij kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Hierdoor voelt hij zich niet zo aan de zijlijn staan. Bovendien heeft de partner na de geboorte ook gelijk intens contact met de baby.
  • Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustigere overgang. Ze kunnen nog even bijkomen van de bevalling voordat ze boven water gehaald worden, de zuurstof komt immers nog via de navelstreng. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Begeleiding badbevalling

Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Tegenwoordig is het in steeds meer ziekenhuizen mogelijk om een badbevalling te organiseren, mits je niet op medische indicatie bevalt. Vraag de mogelijkheden na bij het ziekenhuis waar je wilt bevallen. Helaas zijn nog niet alle verloskundigen bereid een badbevalling te begeleiden, dus vraag eerst aan je verloskundige hoe ze over een badbevalling denkt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Ontsluiting

Het advies is om in bad te gaan bij 4 à 5 centimeter ontsluiting. Je verloskundige zal je vertellen wanneer dat is, maar over het algemeen zijn de weeën dan moeilijker op te vangen als in het begin. Mochten je vliezen al gebroken zijn, dan geldt ook dat je weeën eerst goed op gang moeten zijn voordat je het water ingaat.

Het bad

Een goed bad heeft een doorsnede van 1.50 meter en is ongeveer 65 cm hoog. Indien je de ruimte hebt is het handig om te zorgen dat de verloskundige en je partner rond het bad kunnen lopen. Zorg dat de kamer waar het bad komt te staan een aangename temperatuur heeft en dat er voldoende licht is. Zet eventueel een extra lamp op het bad. De kamer moet geventileerd kunnen worden indien gewenst. Ook moeten er twee (geaarde) stopcontacten in de buurt zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen. Het is prettig als er op dezelfde verdieping een toilet is, zodat je tijdens de bevalling geen trappen hoeft te lopen. In verband met de hygiëne krijgt iedereen een eigen plastic hoes om te gebruiken in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid. Daarnaast wordt elk bad inclusief toebehoren grondig gereinigd na elke huurperiode. Hierdoor krijgt iedereen een compleet schoon pakket.

Natuurlijk komt er wat extra werk kijken bij een waterbevalling. Je moet wat meer organiseren, zoals het reserveren en opzetten van het bad en deze na de bevalling leegmaken en retourneren. De baden zijn echter wel gemaakt om de voorbereiding en het werk na de bevalling zo minimaal mogelijk te maken. Het opzetten van het bad duurt ongeveer 15 minuten, het vullen één tot anderhalf uur, afhankelijk van je watercapaciteit. Het legen gebeurd met een pomp en duurt ongeveer 20 minuten.

Veilige bevalling

Het kan een teleurstelling zijn als je uiteindelijk niet in bad kunt bevallen. Mogelijk moet je zelfs het bad verlaten om naar het ziekenhuis te gaan. Houdt hier van te voren rekening mee. Het doel van de bevalling is uiteindelijk je kindje op een veilige manier ter wereld brengen, hoe en waar dan ook.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)