Shout out naar alle kraamverzorgers!

Met dit artikel willen we de kraamverzorgers in het zonnetje zetten. Kraamzorg zoals wij dat kennen is uniek, alleen in Nederland kennen we dit concept van de kraamzorg. We hebben moeders gevraagd naar hun positieve ervaringen met kraamzorg in hun kraamweek.

Jamie:

“Oh Erna, ik zou haar nooit vergeten. De liefste kraamverzorger. Tijdens de kraamweek van de eerste ben je zo kwetsbaar, alles is dan nieuw en dat er dan iemand komt om je te helpen is echt een geschenk. Ik realiseerde me nu pas hoe waardevol mensen in de zorg zijn. Erna snapte precies hoe ik in elkaar stak en stelde mij gerust. Ze gaf me de kans om te ontspannen, te genieten én ze nam mijn zorgen weg. Ik vertrouwde haar volledig en maakte graag gebruik van haar kennis. Wat heb ik gehuild toen ze wegging! De laatste paar dagen kreeg ik een nieuwe kraamverzorger, maar ook dat heb ik als positief ervaren. Ze deed het heel anders dan Erna, maar zo kreeg ik inzicht in het feit dat het op verschillende manieren kan en dit gaf mij zelfvertrouwen!”.

Hennie:

Onze ervaring met kraamzorg was erg fijn. Zo fijn zelfs, dat we onze kraamverzorgster voor de tweede keer hebben aangevraagd. Het feit dat ze een vriendin van mijn moeder is, maakte de hele ervaring nog gemoedelijker en vertrouwd. Na een drukke kraamweek bij de geboorte van onze eerste, wilden we deze keer meer rust. Ik wilde onze dochter rustig laten wennen aan haar broertje en de nieuwe dynamiek als gezin van vier. Hierdoor lag de focus volledig op ons viertjes. Toen Jaxx zes weken oud was, hebben we een groots kraamfeest gehouden. De kraamweek was een periode vol steun, kundigheid en onvergetelijke momenten!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Liset:

Meest fijne kraamweek ever! Wij zijn gezegend met 4 zonen. Hoe verschillend elke zwangerschap en bevalling verliep, geldt dit voor ons ook zeker zo met de kraamweek. Zoals we de kraamweek van onze 4e zoon hebben beleefd, gun ik iedereen! Deze keer nam ik mij voor om alles maximaal op te snuiven, je weet hoe snel het allemaal gaat. Dit lukte nog beter dan ik had gehoopt. De kraamhulp deed er alles aan om mij zo veel mogelijk in bed te laten. Dit was echt nodig! Ze zei heel treffend: “Je weet wel hoe het reilt en zeilt. Pak nu je rust, want straks ben je zelf weer aan de beurt”. Dit heb ik ter harte genomen. Zo had ik de volle aandacht voor de borstvoeding, om te buidelen en mijn lijf herstel te gunnen. Oprecht alles maximaal op kunnen snuiven met dank aan de kraamverzorgster!

De waardevolle rol van kraamverzorgers in Nederland

Lilly:

Als kersverse ouders komt er zoveel op je af en als je dan ook nog weinig ervaring hebt met baby’s, kan dat best onzeker maken. Maar gelukkig waren daar onze toppers van kraamverzorgsters: Jolande en Jacqueline. De week was voor ons opgedeeld tussen beiden, maar dat was geen probleem. Ze hebben ons allebei enorm geholpen met het krijgen van zelfvertrouwen als ouders en ons te laten focussen op hoe wij het willen doen. Ik vond het enorm fijn dat de dames nuchter waren en down-to-earth in hun adviezen. Geen gekkigheid, gewoon doen wat je normaal ook doet en wat goed voelt. Mede door hen hebben we direct een start kunnen maken in het eigen maken van het ouderschap en daar pluk ik nog steeds de vruchten van! Uiteraard zijn we soms nog steeds onzeker, maar dan denk ik terug aan wat we hebben geleerd en doen we het weer op onze eigen manier! Precies zoals we zijn en wat goed voelt voor ons.

Jill:

Ik wist meteen dat dit wat voor mij was! In de kraamweek van mijn zoon, heb ik echt de meest geweldige ervaring gehad. En een super fijne kraamverzorger gehad. Deze mevrouw heeft mij geholpen op te boksen tegen de gehele schoonfamilie waar we destijds woonden. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik lekker in mijn eigen bubbel kon blijven en kon wennen aan het idee dat ik toch echt moeder was geworden. Want ja, voor de eerste keer moeder worden is gigantisch spannend! Momenteel ben ik 34 weken zwanger en krijg ik straks weer kraamzorg van hetzelfde kraambureau. En hoop ik natuurlijk weer op zo’n geweldig fijne ervaring!

Leonie:

Mijn kraamweek was in 1 woord fantastisch! Alles verliep zoals ik het in gedachten had en dat kwam mede door Rita! Ik kende haar al omdat zij een oud collega van mij is. Toen ik de dag na de bevalling wakker werd en haar zag in de deuropening, was ik echt heel blij! Ze was ontzettend lief en bewoog mee in ons dagritme. Van mij helpen met afdrogen, tot het koffie zetten voor de loonwerkers! Ze zorgde voor iedereen! Door haar heb ik van elke dag en elk moment van mijn kraamweek kunnen genieten. Ik was elke dag weer blij als ze binnen kwam. We konden de hele dag wel kletsen, zo gezellig! Ondanks alle onzekerheden gaf zij ons het vertrouwen dat we het goed deden. Met haar zou ik de kraamweek zo weer over willen doen! Ze maakte die week echt even deel uit van het gezin.

De waardevolle rol van kraamverzorgers in Nederland

Kato:

“Als je beroep een passie is, kan je je talenten laten stralen.”

En wat heeft onze vroedvrouw Marie ontzettend veel talenten! Marie is een SFEERVOELER: ze voelde mijn onzekerheden zo sterk aan (en eerlijk: je eerste weken als mama zijn gewoon onzeker). Marie stelde me zo gerust. Ze heeft ons waanzinnig veel tools aangereikt waardoor wij ons, als ouders, nu nog steeds, zoveel sterker voelen. Ze is een STILLE HELPER en een échte JA-ZEGGER: dag of nacht of feestdag, ze stond paraat met raad en daad. Hielp ons op een begripvolle, lieve en zachte manier zodat wij konden stralen. Geen berichtje te veel, geen bezoekje te lang. VERTROUWELING, POSITIVO, … (en zo kan ik nog even door). Vroedvrouw Marie is zo waardevol voor een jong gezin! Marie is voor ons echt een rots geweest, waarop wij het prille begin van ons gezin op hebben kunnen bouwen.

Eva:

Wij hadden een top kraamverzorgster in Anja. Vooraf weet je door de verschillende verhalen niet goed wat je kan verwachten, zeker bij een eerste baby, maar wat waren we blij met Anja. Ze was nog bezig met haar opleiding, maar daar hebben wij niks van gemerkt. Mijn dochter en ik werden goed in de gaten gehouden, maar we kregen ook de ruimte om ons als gezin te ontwikkelen. Toen onze dochter 7% was afgevallen, begon de verloskundige al over bijvoeden met kunstvoeding. Anja zag aan mij dat ik dat niet leuk vond en kwam met andere ideeën om de borstvoeding te laten slagen, zo fijn dat ze dit goed door had en mee dacht! Doordat ze nog in opleiding was, hadden we ook halve dagen haar begeleider in huis, waardoor we helemaal in de watten gelegd werden met lekkere hapjes en tussendoortjes. Ik kijk terug op een geslaagde kraamweek!

Kimberley:

Ik herinner me nog goed onze eerste kraamverzorgster, die een hele fijne steun was voor ons gezin. Tijdens de drukke “babyboom” periode kon ze helaas maar halve dagen bij ons zijn, maar desondanks heeft ze ons enorm geholpen. Ze was een ware engel in ons huishouden. Niet alleen zorgde ze voor heerlijke ontbijtjes voor mij en mijn partner, maar ze maakte ook het huis schoon en maakte zelfs af en toe al het avondeten klaar. Haar aanwezigheid gaf ons de rust en ruimte om te wennen aan onze nieuwe gezinssituatie.

Wat haar zo bijzonder maakte, was haar empathische vermogen. Ze luisterde echt naar ons en begreep wat we nodig hadden. Ze voelde feilloos aan wat mijn behoeftes op dat moment waren, zonder ooit een oordeel klaar te hebben. Haar steun en begrip waren onbetaalbaar.

We zijn haar eeuwig dankbaar voor de rol die ze speelde in de eerste weken van ons ouderschap. Ik herinner me nog goed dat ik stiekem hoopte dat als we ooit een tweede kindje zouden krijgen, dat zij weer zou aanbellen als onze kraamverzorgster.

We hopen op deze manier de kraamverzorgers even goed in het zonnetje gezet te hebben. Een gezin in de kraamperiode is meestal op haar kwetsbaarst en kraamverzorgers kunnen hier een positieve invloed op hebben. Kraamverzorgers bieden ondersteuning aan de moeders en partners tijdens de eerste dagen na de geboorte van hun baby. Ze helpen niet alleen bij de verzorging, maar geven ook advies over borstvoeding of flesvoeding, helpen bij de huishoudelijke taken en bieden emotionele ondersteuning. Op deze manier willen wij onze waardering uiten voor deze zorg en hun geruststellende aanwezigheid tijdens een vaak overweldigende periode. Bedankt!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)