Invloeden op de bevallingsdatum

Er zijn factoren die invloed hebben op wanneer een baby aanstalten maakt om geboren te worden. Stress, complicaties tijdens de zwangerschap en het krijgen van een meerling zijn hier voorbeelden van en kunnen invloed hebben op de bevallingsdatum.

Natuurlijk heb je meteen de uitgerekende datum berekend toen je wist dat je zwanger was. Tijdens de termijnecho, rond negen weken, kan de uitgerekende datum nog iets bijgesteld worden. Toch worden lang niet alle kinderen precies op die datum geboren. Sterker nog: slechts 4% van de baby’s wordt daadwerkelijk op de uitgerekende datum geboren. Hier lees je welke factoren invloed kunnen hebben op de bevallingsdatum.

Stress

In de natuur zie je dat bij dieren die aan het bevallen zijn en opeens verjaagd worden, de weeën stoppen en de bevalling tijdelijk ook. Soms kan het zelfs een dag duren voor de bevalling weer begint. Het lijkt dus meer dan logisch dat dit bij mensen ook zo werkt. Als je lichaam veel stress ondervindt zal een geboorte op zich laten wachten. Een trucje van moeder natuur om jou te helpen je bevalling rustig in te gaan.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Complicaties tijdens de zwangerschap

Soms loopt een zwangerschap toch niet helemaal zoals je zou willen. Gelukkig weten artsen inmiddels zoveel over complicaties dat het bijna altijd goed afloopt. Een van de dingen die er wel kan gebeuren is dat de arts de zwangerschap zo kort mogelijk wil houden om jou en je baby te beschermen. Hij zal dan voorstellen de baby eerder te halen.

Meerlingen

Als je een meerling verwacht sta je onder begeleiding van een gynaecoloog. Hij houdt de groei en de ruimte die je baby’s nog hebben goed in de gaten. Vaak zal de ruimte op een geven moment te kort gaan schieten en zal de gynaecoloog je voorstellen de baby’s eerder te halen.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)