Mentale Sprong 10 – Weken 75

Mentale Sprong 10 – Weken 75 – Sprong van Systemen

Je dreumes gaat nu ook zijn familie onderscheiden van andere families. Met zijn vrienden gaat het al net zo. En met zijn huis en zijn buurt. Hij kan steeds beter de weg vinden in zijn bekende omgeving buiten zijn huis.

Mentale Sprong 10 – Sprong van Systemen

Hij wordt zich heel erg bewust van zijn kleren, hij kan heel ijdel zijn en is heel bezitterig als het om zijn speelgoed gaat. Hij gaat nu kunst met een grote K maken: hij krast niet meer bij het tekenen, maar tekent nu bijvoorbeeld ‘paarden’, ‘boten’ en ‘zichzelf.’ En hij kan echt van muziek genieten. Zijn tijdsbesef begint zich te ontwikkelen. Hij wordt nu beter in het zich herinneren van voorbije ervaringen en in het voorspellen van toekomstige gebeurtenissen.

Lees het boek met alle 10 sprongen.

Hij kan nu voor het eerst zinnetjes gaan zeggen. Dat wil niet zeggen dat iedere dreumes dat nu ook doet. Net als bij het onder de knie krijgen van alle andere vaardigheden verschillen kinderen onderling ook heel sterk in de leeftijd waarop ze daarmee beginnen. Alle dreumesen begrijpen nu veel van wat je tegen ze zegt, maar sommige spreken nog maar weinig woorden. Andere spreken wel veel woorden en doen veel aan mime, maar praten nog niet in zinnetjes. En weer andere gebruiken wel zinnetjes.

17 maanden: je dreumes gaat na-apen & vergelijken

Gastblogs over Sprongen