Sprong 3

Vanaf week 11 kan het volgende sprongetje zich aankondigen, sprong 3, de wereld van vloeiende overgangen. Je baby krijgt er weer een nieuw vermogen bij. Vloeiende overgangen zijn dingen (of het nou tonen, de felheid van licht of iets dat beweegt is) die van het een geleidelijk (vloeiend) in het andere overgaan. Vloeiende overgangen die voor ons volwassen zo normaal zijn, dat we ze niet eens meer opmerken. Maar voor je baby zijn deze dingen het meest complexe wat ze aankunnen en ervaren ze het als piekervaringen. Stapsgewijs ontdekt je baby zijn nieuwe wereld!

De lastige fase van sprong 3: de wereld op zijn kop

In het begin is deze nieuwe wereld altijd even wennen en eng voor je baby. Daarom zal die vanaf week 11 de karakteriserende 3H’s (huilerig, hangerig, humeurig) laten zien. Hierdoor weet je dat sprong 3 begonnen is. In deze lastige fase van de sprong zul je merken dat je baby meer eenkennig is, kan hij zich steviger aan je vastklampen, eet en drinkt slechter en kan het zijn dat hij weer vaker dan normaal op zijn duim zuigt.

Ook kenmerkend voor de lastige fase van deze sprong is dat je baby minder geluidjes maakt of minder beweegt dan normaal. Dit lijkt een vorm van achteruitgang, maar het is daadwerkelijk een grote sprong vooruit! 

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De vaardigheden fase: zien, horen, ruiken, proeven, voelen

Vanaf week 12 kun je de eerste nieuwe vaardigheden die bij deze sprong horen ontdekken en is je baby voor het eerst in staat ‘vloeiende overgangen’ te zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Je baby zal na het nemen van sprong 3 bijvoorbeeld graag dingen in zijn mond stoppen of zal zijn hoofd soepel naar een kant bewegen. 

Je zult merken dat je baby minder houterig en minder robotachtig gaat bewegen na het nemen van deze sprong. Die verandering klinkt door in de manier waarop hij met zijn stemgeluid speelt. 

Deze ontwikkeling is de reden dat baby’s zo graag vliegtuigje spelen, waarbij ze in je handen door de kamer vliegen, steile duikvluchten maken en weer opstijgen – om maar een voorbeeld te noemen. Dit spelletje is één en al een vloeiende beweging! In onze app vind je, naast vliegtuigje spelen, nog talloze andere tips en spelletjes waarmee je de nieuwe vaardigheden uit deze sprong kunt stimuleren.

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)