Sprong 5

Vanaf 22 weken stapt je baby in de wereld van relaties, welkom in sprong 5! Je zult merken dat  je baby tussen 22 en 26 weken na de uitgerekende datum meer hangerig, humeurig of huilerig kan zijn dan je van hem gewend bent. Dit zijn de eerste signalen dat sprong 5 begonnen is! 

Een kleine sprong is het sprong 5 eigenlijk niet. Dit is een reuze sprong. Waarom? Deze sprong maakt dat hij de relaties waarneemt tussen alle vorige sprongen. Hij heeft als het ware tot nu toe de sprongen als losse puzzelstukjes gezien en opeens vallen die allemaal in elkaar. Dit kan erg spannend en wennen zijn voor je baby.

De lastige fase van sprong 5: de wereld op zijn kop

Vanaf week 22 kan je de eerste signalen van sprong 5 gaan herkennen. Je baby zal meer gaan huilen en is wat hangerig en humeuriger dan normaal. Deze hangerige fase van de sprong duurt bij de meeste baby’s vier weken, maar kan ook één of vijf weken duren. De grootste kans dat je de signalen van je baby gaat zien, is rond week 26. Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum hoeft in te vullen en er vervolgens een gepersonaliseerd sprongenschema klaar staat met alle lastige fases?

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De vaardigheden fase van sprong 5: In, op, achter, voor en hoe ver?

Rond week 26 zal je baby meer gewend zijn aan de nieuwe wereld en is de lastige fase van sprong 5 voorbij. Dan is het tijd voor de leukste fase van de sprong: de vaardigheden fase! Vanuit zijn kennis van de ‘gebeurtenissen’ van sprong 4 is je baby nu voor het eerst in zijn leven in staat de ‘relaties’ tussen dingen om hem heen waar te nemen en te begrijpen.

Ook kan hij relaties leggen hoe alles in verband staat met elkaar. Je baby leert bijvoorbeeld na deze sprong de relaties tussen objecten en dat je bijvoorbeeld een blokje in, achter, op of onder een ander blokje kan leggen en zal ook experimenteren met deze relaties. 

Je kan ook juist een mand of doos pakken en daar allerlei dingen in doen zodat je baby het naast de mand kan leggen, of juist in en uit. Zo speelt hij met de relaties van object tot object. Wist je er naast dit spelletje nog veel meer spelletjes in onze app staan die je helpen om de sprongetjes te stimuleren?

Bang voor de afstand tussen jullie

Rond week 29 en 30 kan het lijken alsof er weer een lastige fase van de sprong is aangebroken. Sommige baby’s zullen huileriger, hangeriger en humeuriger zijn. Maar dit heeft niet met de lastige fase van de sprong te maken. Je baby heeft tijdens deze sprong simpelweg ontdekt dat je weg kan lopen en hem of haar kan achterlaten. Dat komt omdat je baby zich realiseert dat je de afstand tussen jullie kunt vergroten door weg te lopen na het nemen van deze sprong. Doordat hij ‘afstanden’ en de gevolgen daarvan nu goed in kan schatten, raakt hij daardoor in ‘paniek’ en protesteert hij misschien als jij even de hoek om gaat

Tip: Praat tegen hem en laat weten dat je er nog bent, al sta je even om de hoek of uit het zicht. Hoe meer gerust je hem stelt, hoe sneller hij gewend zal zijn aan het feit dat mama niet altijd in het zicht is. 

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)