Mentale sprongen van je baby in het eerste jaar

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby? Dat is een van de meest gestelde vragen die je je kunt stellen als kersverse ouder/verzorger. Ons onderzoek, dat in 1971 begon in Tanzania, heeft ertoe geleid dat we ontdekten dat alle baby’s van tijd tot tijd huiliger, hangeriger en humeuriger zijn dan normaal. We kwamen erachter dat we het begin van deze lastige fase tot op bijna de week nauwkeurig kunnen voorspellen op basis van de uitgerekende datum

Maar wat misschien nog wel een mooiere ontdekking was, was de reden waarom baby’s huilen. Dit heeft namelijk te maken met de mentale ontwikkeling van je baby. Hun hersenen veranderen plotseling drastisch, waardoor de zintuigen een snelle ontwikkeling doormaken. Dit noemen we de sprongen, de sprongen van Oei, ik groei!

Wil je weten in welke sprong je baby zit? Gebruik dan onze sprongencalculator

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

In het eerste jaar gaat je baby door maar liefst acht sprongen heen:

Benieuwd in welke sprong je baby zit? Bereken het hier.

Sprong 1 – vanaf 4 weken: De wereld van sensaties
Sprong 2 – vanaf 7 weken: De wereld van patronen
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen
Sprong 4 – vanaf 14 weken: De wereld van gebeurtenissen
Sprong 5 – vanaf 22 weken: De wereld van relaties
Sprong 6 – vanaf 33 weken: De wereld van categorieën
Sprong 7 – vanaf 41 weken: De wereld van opeenvolgingen
Spong 8 – vanaf 50 weken: De wereld van programma’s


Sprong 1 – vanaf 4 weken: De wereld van sensaties

Alles wijst erop dat je baby rondom deze sprong een snelle rijping meemaakt van stofwisseling, ingewanden en zintuigen. Hij is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan nu ook voorbij de afstand van 20 tot 30 centimeter iets beter zien. Als moeder merk je dat je baby opeens meer reageert op jou en anderen. Je baby kan voor het eerst of veel vaker dan voorheen een traan produceren. Wil je op vroege leeftijd al zijn karaktertje ontdekken, zorg dan dat je vanaf sprong 1 je dagboek al bijhoudt in onze app. 

Lees ook: Mentale Sprong 1 – Weken 5


Sprong 2 – vanaf 7 weken: De wereld van patronen

Mentale sprongen baby

Vanaf dit sprongetje beleeft je baby de wereld niet meer als één geheel, als een ‘soepje’. Hij begint vaste ‘patronen‘ in dit soepje te onderscheiden. Bijvoorbeeld: hij ontdekt zijn handen. Hij bekijkt ze verbaasd en draait ze rond. Je baby raakt veel automatische reflexen kwijt, en begint de dingen die hij met zijn lijf doet ‘bewust’ te voelen. Alle bewegingen die je baby maakt zien er nog heel erg houterig uit.

Lees ook: Mentale Sprong 2 – Weken 8


Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen

Mentale sprongen baby

Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby’s zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste ‘patronen’ de ’vloeiende overgangen.’ Je zult merken dan dat je baby minder houterig, minder robotachtig gaat bewegen. Die verandering klinkt door in de manier waarop hij met zijn stemgeluid speelt. Deze ontwikkeling is de reden dat baby’s zo graag vliegtuigje spelen, waarbij ze in je handen door de kamer vliegen, steile duikvluchten maken en weer opstijgen – om maar een voorbeeld te noemen.

Lees ook: Mentale Sprong 3 – Weken 12


Sprong 4 – vanaf 14 weken: De wereld van gebeurtenissen

Mentale sprongen baby

De volgende wereld is die van de ‘gebeurtenissen’. Tot je baby dit sprongetje maakte kon hij maar één vloeiende overgang waarnemen. Nu kan hij een korte serie van ‘vloeiende overgangen’ zien, horen, ruiken, proeven en zelf maken. Voorbeelden hiervan zijn een stuiterende bal, een zwaaiende hand of iets pakken met je hand. Je baby geniet van de klassieke kinderliedjes met gebaren, zoals ‘klap eens in je handjes’. In onze app vind je naast deze vaardigheden nog 400 andere voor de sprongen!

Lees ook: Mentale Sprong 4 – Weken 19


Sprong 5 – vanaf 22 weken: De wereld van relaties

Mentale sprongen baby

Als je baby bijna een half jaar is, betreedt hij de wereld van ‘relaties’. Hoe staat het een in verband met het ander? Het gaat hierbij ook om simpele dingen, zoals de afstand tussen mensen en voorwerpen, en de plek die dingen hebben ten opzichte van elkaar: een blokje in een blokkendoos, erachter, erop of eronder, bijvoorbeeld. 

Misschien gaat je baby opeens huilen als je wat verder van hem af gaat. Dat is heel normaal. Je baby snapt nu dat de afstand tussen jullie groter wordt!

Lees ook: Mentale Sprong 5 – Weken 26


Sprong 6 – vanaf 33 weken: De wereld van categorieën

Mentale sprongen baby

Nu volgt de wereld van de ‘categorieën’. Nu moet je baby leren dat een hond geen paard is. Of dat een zwart-wit gevlekte poes geen koe is. Dat vergt heel veel kijken en vergelijken en je baby gaat er in deze periode graag met jou op uit, de wijde wereld in. Er zijn leuke spelletjes om deze ontwikkelingen te stimuleren, in onze app vind je er zeker 50 terug om de sprongen te stimuleren! 

Lees ook: Mentale Sprong 6 – Weken 37


Sprong 7 – vanaf 41 weken: De wereld van opeenvolgingen

Etende baby

In de wereld van de ‘opeenvolgingen’ leert je baby de stroom van gebeurtenissen en relaties herkennen en beheersen. Pap eten met een lepel bijvoorbeeld, betekent: grijp de lepel, stop de lepel in de pap, schep wat pap op de lepel, breng de lepel naar je hoofd en stop hem in je mond (en niet in je oog ;)).

Het hele programma ‘pap eten met een lepel’ kan je baby nog niet aan, maar twee of drie onderdelen achter elkaar wel: ‘grijp de lepel, stop hem in de pap en pets hem lekker op en neer’, bijvoorbeeld. Als je je baby zijn gang laat gaan, geeft dat een ongelooflijke troep. Maar met een zeiltje onder de kinderstoel en een hoop geduld is dat een diepte-investering die zich dubbel en dwars terugbetaalt.

Lees ook: Mentale Sprong 7 – Weken 46


Sprong 8 – vanaf 50 weken: De wereld van programma’s

Kruipende baby

Nu is je baby in staat om een hele keten van handelingen als één ding te zien. Hij weet dat een vies bord in het water moet, dat je de borstel er overheen haalt, het bord in het afdruiprek zet en dat dat geheel ‘afwassen’ is. Hij vindt het heerlijk om je te helpen met dit soort klusjes. En natuurlijk met lekker veel sop!

Lees ook: Mentale Sprong 8 – Weken 55

Wil je echt alles te weten komen over de mentale sprongen? Neem een kijkje in de mentale ontwikkeling van jouw kindje en ontdek hoe je de nieuwe vaardigheden kunt stimuleren met het Oei, ik groei! boek of onze app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

De Oei, ik groei! sprongenwekker

Wil je altijd een melding ontvangen wanneer een sprong begint? En de daarbij horende artikelen en interessante weetjes ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze sprongenwekker en nieuwsbrief!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)