Voorlezen is leuk en leerzaam

Van alle dingen die je met je kind doet is voorlezen iets waarvan hij het meeste leert. Juist omdat hij dat zo leuk vindt. In dit artikel lees je dat voorlezen leuk en leerzaam is.

Bij kinderen, hoe jong dan ook, geldt dat ze open staan voor nieuwe ervaringen als ze iets leuk vinden. En van die nieuwe ervaringen leren ze.

Dit leert jouw kind van voorgelezen worden:

 • Ontwikkeling
  Jonge baby’s leren nieuwe woorden van simpele plaatjesboeken. Doordat ze zien hoe iets eruit ziet als je het benoemt, leggen ze het verband tussen het ‘ding’ en het woord dat daarbij hoort. Dit simpele aanwijsspelletje is ook heel leuk voor baby’s die nog niet kunnen praten. Want baby’s herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen uitspreken. Als je baby iets ouder is kun je beginnen om een boekje met korte teksten voor te lezen. Zo leert je baby hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is kun je met hem gaan praten over een boekje. Hij leert dan op een leuke manier actief met taal om te gaan.
 • Concentratie
  Kinderen willen de hele wereld ontdekken. Daardoor zijn ze vaak tegelijkertijd bezig met allerlei dingen. Boekjes lezen is een van de dingen die echt concentratie vereist. Als je baby iets ouder is en korte verhaaltjes leuk gaat vinden, kun je je baby op een speelse manier ‘trainen’ in het concentreren. Je zult merken dat dit vanzelf gaat. Als je baby het boekje leuk vindt, zal hij helemaal opgaan in het boekje. De plaatjes samen met de tekst zullen hem meenemen in het verhaal.
 • Rust
  Juist omdat een baby of peuter zich vanzelf concentreert op een boekje, heeft hij geen oog voor andere dingen om hem heen. Hij heeft tijd om even lekker bij te komen. Daarom is het voorlezen ook een van de ouderwetse trucs om kinderen op bed te leggen!
 • Stimuleert de fantasie
  Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Soms lijkt het wel alsof ze op een fantasiewereld wonen! Die ontwikkeling is erg belangrijk. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. De held uit het verhaal kan alles waar je kindje alleen maar over kan dromen. De wereld in een boekje is precies zo als jouw kindje de wereld ook graag zou zien. Vol met kleur, gekke dingen en altijd met een goed einde. Kies daarom ook boekjes voor jouw peuter die passen in zijn belevingswereld.
 • Wereldkennis
  Met wereldkennis wordt niet de encyclopedie over onze aarde bedoeld, maar de gewone dingen om ons heen. Dingen die we allemaal meemaken of doen, maar die voor je kindje nog nieuw zijn. Denk eens aan boodschappen doen, slapen gaan, seizoenen, een dagje naar de dierentuin. Juist omdat deze dingen zo herkenbaar zijn, zal je peuter ervan genieten.
 • Omgaan met grote levensgebeurtenissen
  Met grote levensgebeurtenissen denk je aan griep hebben, voor de eerste kaar naar de tandarts gaan of een broertje of zusje krijgen. Door een boekje met een bepaald thema te kiezen dat aansluit bij het leven van je kind, leert hij er op spelenderwijs over.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)