Het tweede trimester van je zwangerschap: Wat voor invloed hebben je hormonen?  

Gastblogger: Jacqueline Steenbeek

Ben je aangekomen in je tweede trimester van je zwangerschap, dan zul je gaan merken dat je jezelf  waarschijnlijk een stuk beter voelt dan in het eerste trimester. Je energie komt meer terug, de misselijkheid kan minder worden of zelfs verdwijnen en je zult wat meer van je zwangerschap kunnen gaan genieten. Wat is het verschil in de hormonen in het eerste en tweede trimester?

Beter aanpassen aan hoge hormoonspiegels

Je lichaam kan zich vanaf dit trimester wat beter aanpassen aan de hoge hormoonspiegels die jouw zwangerschap onder controle houden en het hormoon HCG zal gaan dalen. Dit zorgt ervoor dat jouw misselijkheid minder wordt. Erg fijn!

De grote en complexe veranderingen die plaatsvinden in je zwangerschap zijn allemaal nodig om een zwangerschap tot stand te kunnen brengen, een volledige zwangerschap te voltooien en je kindje te laten ontwikkelen. Iedereen kan alleen net iets anders op deze veranderingen reageren. Ook jijzelf kan zelfs tijdens iedere zwangerschap die je doormaakt hier anders op reageren. Wel zijn er een paar basisfactoren die allemaal invloed hebben op jouw lichaam en dus op je zwangerschap en baby.  

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Wat kunnen deze flinke hormoonwisselingen nu precies veroorzaken en hoe kan jij hier zelf rekening mee houden? Dat is wat ik graag met jullie wil bespreken. Natuurlijk kunnen je hormonen nog tal van andere verschijnselen veroorzaken, maar graag bespreek ik een paar veelvoorkomende met jullie. 

Zwangerschapshypertensie – een hoge bloeddruk

Je bloeddruk kan gaan dalen in het tweede trimester, om vervolgens weer flink te gaan stijgen. Dit wordt allemaal beïnvloed door je hormonen. Het hormoon ‘Progesteron’ speelt een rol bij het ontspannen van de bloedvaten, wat kan leiden tot een daling van je bloeddruk. Daarnaast is ‘Angiotensine’ een belangrijk hormoon dat jouw bloeddruk reguleert tijdens je zwangerschap. Dit hormoon heeft invloed op het vernauwen en verwijden van de bloedvaten. Ook ‘Aldosteron’ is een hormoon dat een grote rol speelt, doordat het invloed heeft op de zout/water huishouding in je lichaam.  

Het is ontzettend belangrijk om je bloeddruk zo goed mogelijk in de gaten te houden tijdens de  zwangerschap en op tijd in te grijpen wanneer deze te hoog wordt. Wij zien liever een lage bloeddruk in de zwangerschap dan een stijgende bloeddruk.  

Let op: Zometeen enkele tips die invloed hebben op deze hormonen die jouw bloeddruk reguleren.  

Stemmingswisselingen – het plotseling opduiken van emoties

Je zult het wel herkennen, ineens een flinke huilbui zonder dat je kan uitleggen waarom je precies moet huilen. Of je ineens irriteren aan de kleinste dingen. Het is heel ‘normaal’ dat je anders reageert op gebeurtenissen of situaties nu je zwanger bent en dat deze emoties heftiger kunnen zijn dan normaal. Ook dit heeft allemaal te maken met de grote hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens je zwangerschap. Met name de grote hormoonschommelingen van oestrogeen en progesteron, hebben invloed op de neurotransmitters in de hersenen die jouw emoties reguleren. Het erkennen en uitspreken van deze emoties, kunnen helpen om het een plek te geven en ze onder controle te krijgen. Ook andere factoren hebben invloed op deze hormonen en dus op jouw stemmingswisselingen. Hier later meer over.  

Zwangerschapsdiabetes – jouw bloedsuikerspiegel

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Jouw zwangerschapshormonen kunnen de werking van insuline verstoren, waardoor de bloedsuikerspiegel kan gaan stijgen. Dit kan beïnvloed worden door het hormoon  hPL (humaan placenta hormoon). Ook de verandering aan voeding en leefstijl heeft direct invloed hierop. Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijd van de moeder EN de vader invloed heeft op het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes. Naarmate de leeftijd van de aanstaande vader en moeder hoger is, stijgt het risico op zwangerschapsdiabetes.

Het proberen te reguleren van een gebalanceerde hormoonhuishouding is belangrijk voor het verloop van de zwangerschap en de ontwikkelingen van je baby. Hoewel hormonale veranderingen onvermijdelijk zijn, zijn er wel een aantal dingen waar jij zelf rekening mee kunt houden om een zo’n gunstig mogelijke omgeving te creëren voor een gezonde zwangerschap en goede uitkomst voor je baby.  

Voedingsstoffen – de juiste voeding

Jouw voedingsinname is van cruciaal belang voor het functioneren en reguleren van je hormonen. Zorg voor een voedingsrijk en gevarieerd dieet en eet met name zo vers en biologisch mogelijk. Vermijd suikers en bewerkte voeding.  

Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen een verhoogd risico geeft op zwangerschapscomplicaties, waaronder zwangerschapshypertensie, zwangerschapsdiabetes en stemmingswisselingen. 

Een te kort aan o.a. Vitamine D en B12 worden in verband gebracht met een hoger risico op  zwangerschapsdiabetes.  

Een tekort aan o.a. Vitamine D, C, E en B6 verhogen het risico op een zwangerschapshypertensie.  

Een tekort aan o.a. Omega 3 vetzuren – DHA en EPA, Vitamine D, B-complex en Magnesium geven een hoger risico op stemmingswisselingen.  

Daarom is het ontzettend belangrijk dat jij zorgt voor een gezond voedingspatroon en dit aanvult met de juiste vitaminen en mineralen, afgestemd op de behoeften van jouw lichaam en dat van de baby. MOM PWDR heeft de beste vitaminen en mineralen ontwikkeld in de meest bio-actieve vorm, afgestemd op ieder trimester in je zwangerschap. Zodat je precies de juiste ondersteuning aan vitaminen binnenkrijgt.  

Leefstijl – een gebalanceerde levensstijl

Naast de juiste voeding, vitaminen en mineralen, is het van belang om jouw leefstijl zoveel mogelijk aan te passen aan de behoeften van je lichaam en de veranderingen die er plaatsvinden. De afwisseling tussen bewegen en rust heeft een grote invloed op jouw functioneren. Zorg er daarom voor dat je zo lang mogelijk blijft sporten tijdens je zwangerschap en focus je dan vooral op krachttraining i.p.v. cardio. Voldoende rust nemen ondersteunt jouw lichaam om zich te kunnen herstellen om o.a. afvalstoffen uit je lichaam te kunnen verwerken.  

Drink minimaal 1,5/2 L water per dag en vermijd zoveel mogelijk stress. Stress is en blijft een grote boosdoener voor het goed kunnen functioneren van je lichaam.  

Ieder lichaam is uniek en jouw lichaam functioneert mede aan de hand van jouw leefstijl, DNA,  omgevingsfactoren en voorgeschiedenis. Luister daarom naar je lichaam! Praat erover waar je tegenaan loopt en raadpleeg tijdig jouw zorgverlener als je vragen of klachten hebt.  

Zou je graag extra begeleiding willen ontvangen van mij of heb je vragen omtrent jouw zwangerschap? Schroom dan niet om mij een bericht te sturen.

Liefs,  

Jacqueline Steenbeek  

Verloskundige, Hormoontherapeut, Moeder van 3 prachtige kinderen, founder Baby Glimpse &  MomPwdr

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)