De pittige sprong 5

Gastblogger: Mandy de Vries

Mijn dochter Lou is inmiddels 8 maanden oud. Dat betekent dat ze alweer begonnen is aan sprong 6. Ik wil graag mijn ervaringen delen over de vorige sprong, sprong 5, die we hebben ervaren als pittig, zeg maar standje sambal.

Sprong 5 is pittig, maar je krijgt er veel voor terug

Zoals ik al aangaf, vond ik sprong 5 erg pittig. De vorige sprongen vond ik nog aardig meevallen, op sprong 2 na dan, want die spande echt de kroon. Maar sprong 5 komt tot nu toe wel op een goede tweede plek en was aardig aanwezig. Ondanks dat een sprong pittig kan zijn, vind ik het leuke eraan dat ze daarna weer zoveel nieuwe dingen kunnen. Dat hield ik in mijn achterhoofd gedurende de periode dat ik het lastig vond. Ik vond het vooral lastig omdat ze moest huilen als iets haar niet lukte en ze daar gefrustreerd van werd.

De leuke fase: nieuwe vaardigheden!

Elke avond lezen wij Lou voor, we hebben dan ook ondertussen al aardig wat boeken met plaatjes. De boeken waar je van die flapjes hebt zijn favoriet, die kan ze nu zelf open en dicht doen. Ze lacht daarbij heel hard, ze geniet er echt van! Nu sprong 5 voorbij is heeft ze veel oog voor kleine dingen en details. Etiketten en labels zijn niet meer veilig en alles verdwijnt in dat kleine mondje. Ze weet ze ook echt overal te vinden en gaat er bewust naar op zoek. Bijvoorbeeld naar spuugdoekjes, maar ook gewone handdoeken of theedoeken met een label.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Kiekeboe!

Kiekeboe spelen vindt ze echt fantastisch. Ze gaat er echt van schaterlachen, zo leuk! Ze gaat helemaal met haar hoofd buigen om te kijken waar we dan zijn. Dit is een heel goed spelletje om te spelen tijdens sprong 5 omdat ze dan leren wat de relaties tussen voorwerpen zijn. Ook leuk voor je kindje: met een spiegeltje kiekeboe met zichzelf spelen. “Spiegeltje in mijn hand, waar ben ik nou? Spiegeltje voor mijn gezicht? Oh, daar ben ik, kiekeboe!”

Spelletjes uit de app

In de app vind je een hoop spelletjes die je kunt spelen met je kindje. Ik speel deze spelletjes met Lou. In het begin merkte ik dat ze hier nog niet zoveel van begreep, maar hoe vaker ik het herhaalde, hoe leuker ze het ging vinden. 

Het spelletje instrumenten ontdekken was echt een hit. Wij hebben hier speelgoed dat geluid maakt, en dit vindt ze fantastisch. Ook dingen waar ze op kon slaan met haar handjes, vindt ze erg leuk, lekker trommelen. Als wij dan mee gingen bewegen of zingen, had ze een glimlach van oor tot oor. Liedjes zingen is ook zeker een goed idee. Nu zing ik zelf niet het allermooiste, maar die kleintjes merken dat natuurlijk toch nog niet haha. De reactie die je krijgt als je zingt, is wel heel erg leuk. Ze beweegt haar hoofd ook mee, en kijkt je vragend aan als je stopt met zingen.

Lekker badderen is altijd een goed idee!

En dan hebben we nog het badje, gevuld met aardig wat badschuim en haar speeltjes erin verstopt. Ik hoefde haar niet aan te moedigen om te zoeken, deze dame gaat zelf wel zoeken. Ze weet namelijk heel goed dat er meer in het water ligt dan alleen maar een thermometer en een washand. Dus er wordt altijd gelijk druk gezocht naar haar speeltjes. En als ze die gevonden heeft is het natuurlijk dolle pret. 

Mijn advies tijdens de sprongen

De sprongen kunnen heftig zijn, soms sta je echt met je handen in je haar en weet je even niet wat je met jezelf aan moet.  Mijn advies is vooral: laat het gebeuren. Ga er vooral in mee. De verschillen na de lastige fase zijn zo leuk om te ervaren! En praat erover met je partner of andere moeders. Ook zij maken dit mee of hebben dit allemaal al eens meegemaakt!

Mandy, moeder van Lou.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)