Sprong 8

Hiep, hiep, hoera! Tijdens deze sprong wordt je baby 1 jaar. Je kindje maakt niet alleen een sprong in zijn mentale ontwikkeling, maar ook een sprong van baby naar dreumes!

Vanaf week 51 kan je baby eensprong nemen in de wereld van programma’s. Welkom in sprong 8! Waar je baby bij de vorige sprong leerde om te gaan met ‘opeenvolgingen’, leert je baby met deze sprong verschillende programma’s waar te nemen en uit te voeren. Hij leert dat een einddoel op verschillende manieren bereikt kan worden. De (af)was doen, de tafel dekken, lunchen en aankleden zijn allemaal voorbeelden van programma’s die je baby steeds beter begint te begrijpen. Stap voor stap!

De lastige fase van sprong 8: de wereld op zijn kop

Het moment dat je baby het sprongetje heeft genomen, is het altijd even spannend. Er gaat weer een nieuwe wereld voor hem open. Een wereld waarin hij het oude vertrouwde even kwijt is en opnieuw op ontdekkingstocht moet. Je baby kan meer gaan huilen, is wat hangerig en humeuriger dan je normaal misschien van hem gewend bent. Hieraan kun je herkennen dat sprong 8 begonnen is!

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Veel ouders herkennen dezelfde karakteristieken in de lastige fase als bij de vorige sprong. De meeste baby’s zijn eenkenniger, willen niet dat je het lichaamscontact verbreekt, willen vaker beziggehouden worden, zijn jaloerser dan normaal, hebben een opvallend wisselend humeur, slapen slechter en hebben (vaker) nachtmerries.

Deze lastige fase duurt bij de meeste baby’s vier of vijf weken, maar kan ook drie tot zes weken duren. Wist je dat je in onze app een lijst aan signalen vindt van de lastige fase waaraan je deze sprong kunt herkennen?

De vaardigheden fase: stap voor stap

Kort na zijn eerste verjaardag, vanaf week 54, zul je merken dat je dreumes er een nieuw vermogen bij heeft gekregen. Het vermogen om verschillende programma’s waar te nemen en uit te voeren! Je zult merken dat hij wat minder hangerig is en dat hij vaardigheden krijgt die je voorheen nog niet hebt gezien. In onze app vind je alle vaardigheden terug die je kunt ontdekken tijdens deze sprong!

Nu is je dreumes in staat om een hele keten van handelingen als één ding te zien. Hij weet dat een vies bord in het water moet, dat je de borstel er overheen haalt, het bord in het afdruiprek zet en dat dat geheel ‘afwassen’ is. Hij vindt het heerlijk om je te helpen met dit soort klusjes. En natuurlijk met lekker veel sop!

Je baby zit nu op de grens van de babytijd en dreumestijd. Dat merk je en dat voel je. Het echte kleintje in je baby is verdwenen en hij gaat een hele nieuwe fase in. Een fase die jou ongetwijfeld veel vreugde gaat brengen!

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien tijdens de sprong en andere juist de spraak- en taal vaardigheden. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat dit iets zegt over het (toekomstige) karakter van je baby! Wist je dat je in onze app alle vaardigheden van de sprong niet alleen kunt afvinken, maar ook kunt bijhouden in je persoonlijke dagboek?

Benieuwd geworden en wil je alles weten over de 10 sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)