Welke onderzoeken krijg je als je niet spontaan zwanger wordt?

Als een stel niet spontaan zwanger wordt, dan zal de gynaecoloog een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) doen.

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Er wordt gekeken of de vrouw een eisprong heeft, het sperma van de man wordt onderzocht en er wordt een onderzoek gedaan nadat het stel in de vruchtbare periode van de vrouw (dus rond de eisprong) gevreeën heeft: de samenlevingstest.

Bij de samenlevingstest wordt acht tot twaalf uur na het vrijen bekeken hoe het sperma zich in het baarmoederhalsslijm (cervix slijm) gedraagt. Zijn er veel, actieve zaadcellen te zien of zijn er weinig of geen beweeglijke zaadcellen? Ook wordt er een röntgenfoto van de eileiders gemaakt.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

Aan de hand van de uitslag van het OFO wordt eventueel verder onderzoek gedaan. Als de uitslagen van alle onderzoeken in orde zijn, dan valt er weinig te behandelen. Meestal wordt dan geadviseerd om nog een half jaar te vrijen.

Is de vouw dan nog niet zwanger, dan kan er voor gekozen worden om met een vruchtbaarheidsbehandeling toch zwanger proberen te worden. Het advies hierin is sterk afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Over het algemeen geldt: hoe jonger de vrouw hoe langer het stel kan proberen om spontaan zwanger te worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)