Sprong 4

Vanaf week 14 is het zover. Sprong 4, de sprong van gebeurtenissen, kan beginnen bij je baby. De eerste signalen van sprong 4 zullen zich voordoen tussen week 14 en 20 na de uitgerekende datum. Tijdens sprong 3 heeft je baby geleerd om meerdere vloeiende overgangen, patronen of sensaties zonder verbanden te zien. Maar na het nemen van sprong 4 begint je baby te begrijpen dat dit samen één grote gebeurtenis is.

De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand

Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H’s kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat. Slaapt je kindje slecht, is je baby eenkennig, vraagt hij meer aandacht of merk je dat je baby gaat slechter drinken? Dit zijn allemaal kenmerken die zich kunnen voordoen in de lastige fase van sprong 4.

Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum in hoeft te vullen en je vervolgens automatisch alle meldingen krijgt wanneer de lastige fase van de sprongen beginnen? Zo ben je altijd voorbereid op de sprong van jouw kleintje.

Ontdek en stimuleer de mentale ontwikkeling van jouw baby

Download nu

De vaardigheden fase: een sprong voorwaarts

Rond week 20 is de lastige fase van sprong 4 voorbij. Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van de sprong: de vaardigheden fase. Je baby is nu namelijk gewend aan de nieuwe wereld en gaat de nieuwe vaardigheden die erbij horen dan ook ontdekken.

Het kan bijvoorbeeld dat je baby na deze sprong er ineens in slaagt om voorwerpen vast te grijpen of te babbelen zoals ‘mommom’, ‘baba’, ‘tata’. Zal hij het leuk vinden om vliegtuigje te spelen of geniet die nog meer van kinderliedjes. Om de nieuwe vaardigheden van je kindje te ondersteunen kun je de spelletjes uit onze app spelen. In de app vind je per sprong hoe je de vaardigheden kunt ondersteunen en met welke spelletjes. Voor elke sprong hebben we leuke spelletjes, in totaal wel meer dan 77 spelletjes!

Ontdek het karakter van je baby

Sommige baby’s laten vooral de motorische vaardigheden zien en andere juist de spraak- en taal vaardigheden tijdens de sprong. Elke baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en kiest iets wat hij of zij graag wilt ontwikkelen. En het allerleukste is, is dat al deze nieuw ontwikkelde vaardigheden iets zeggen over het (toekomstige) karakter van je baby!

Benieuwd geworden en wil je naast sprong 4 alles weten over de andere mentale sprongen, de lastige fases en alle vaardigheden die erbij horen? Bestel dan nu het boek of download de app in de App Store of Google play!

Heeft dit artikel je geholpen?

thumb_up_alt thumb_down_alt

Deel dit artikel

Ontvang een melding bij de start van een sprong!

Wil je graag voorbereid zijn wanneer een sprong zich bij jouw baby aandient? Schrijf je gratis in voor onze sprongenwekker en ontvang altijd een melding wanneer een sprong gaat beginnen!

Wat is je uitgerekende datum?(Vereist)