Babykleding kopen

Babykleding kopen

Er is niets schattiger dan piepkleine rompertjes en ieniemienie sokjes en truitjes voor je baby. Koop je stoere spijkerbroekjes of lieve badstof pakjes voor je baby? In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van babykleertjes.

Kleine baby’s liggen nog veel in hun wiegje, kinderwagen of box. Daarom is het belangrijk dat de leertjes van fijn en comfortabel materiaal zijn. De meeste babykleren zijn van zacht katoen en dat is prettig voor je uk. Kies voor natuurlijke materialen als katoen, badstof en wol. Polyester ademt niet en is daardoor minder prettig.

Misschien kom je in de verleiding om die stoere spijkerbroek in maat 50 te kopen, maar voor een pasgeboren baby zit die stugge denimstof veel minder prettig dan een zacht pyjamapakje. Natuurlijk kun je je uk wel in een stoere spijkerbroek of –rok hijsen als jullie een feestje hebben. Maar echte kinderkleding gaat je baby dragen als hij beweeglijker en actiever wordt en overdag minder slaapt.

Zomer of winter?

Vooral als je tijdens je zwangerschap babykleertjes aanschaft, is het verstandig om er bij stil te staan in welk jaargetijde je baby geboren wordt. Zie je in de zomer snoezige rompertjes en pakjes met korte mouw, terwijl je in december uitgerekend bent, dan is de kans groot dat je dan meer behoefte hebt aan rompertjes en pakjes met lange mouwen. Koop ook niet teveel dingen op de groei. Je weet nooit hoe groot jouw baby volgend jaar zomer is en welke maat hij dan heeft. Je zult zien dat er ook volgend jaar weer genoeg leuke kleren verkrijgbaar zijn.

Makkelijk

Let er bij het kopen van babykleding op dat je het je baby makkelijk aan en uit kunt trekken. Voor pasgeboren baby’s is een overslagrompertje bijvoorbeeld erg makkelijk. Een overslagromper hoef je niet over het hoofdje van je baby te trekken. Je doet zijn armen in de mouwen en met drukknoopjes maak je het rompertje dicht. Zo zijn er ook overslagtruitjes en –vestjes verkrijgbaar.

Babymaten

De standaard babykleren beginnen bij maat 50. In principe zijn babymaten gelijk aan de lengte van de baby in centimeters. Er zijn ook babykleertjes verkrijgbaar in de maten 44 en 48. Dit is voor premature baby’s of baby’s die iets kleiner van stuk zijn.

Onderstaande tabel is een richtlijn voor de maat bij de leeftijd van je baby. Dit zijn gemiddelden, het kan zijn dat jouw baby een grotere of kleinere maat heeft.

Maat                     Leeftijd (gemiddeld)

  • 50/56                        0-2 maanden
  • 62/68                        3-6 maanden
  • 74/80                        9 maanden tot 1 jaar
  • 86/92                        18 maanden tot 2 jaar

Babygarderobe

Waarschijnlijk krijg je babykleertjes cadeau van het kraambezoek. En als de baby eenmaal geboren is, is een rompertje of broekje ook zo gekocht. Toch is het handig als je aan het eind van je zwangerschap in ieder geval de volgende kledingstukken in de commode hebt liggen:

  • 6 rompertjes
  • 4 setjes kleding (broekjes, truitjes, vestjes)
  •  2 mutsjes
  • Meerdere paren babysokjes